You are here
Home > Dieta > Mleczne napoje fermentowane – bogactwo cennych składników

Mleczne napoje fermentowane – bogactwo cennych składników

Napoje mleczne fermentowane są źródłem cennych składników odżywczych – przeczytaj, dlaczego warto jadać regularnie jogurty naturalne, kefir i maślankę. Dobrze włączyć je do codziennego menu – są smaczne i korzystne dla organizmu!

Mleko i napoje mleczne są produktami o wysokiej wartości odżywczej. Ich skład obejmuje m.in. łatwo przyswajalne białko, ale też inne cenne składniki mineralne i witaminy z grupy A, B i D. Warto włączyć mleko i jego pochodne do codziennej diety. Jeśli interesuje Cię zdrowe i racjonalne odżywianie, tym bardziej.

Napoje te uzyskuje się z mleka krowiego, owczego lub koziego, które poddaje się pasteryzacji, aby usunąć mikroflorę bakteryjną. Teraz czas na proces fermentacji z udziałem mikroorganizmów odpowiednich dla danego napoju. W efekcie laktoza przekształcana jest w kwas mlekowy. Jogurty, kefiry i maślanki mogą jadać także osoby nietolerujące laktozy.

Najpopularniejszy jest jogurt naturalny. To produkt pochodzenia mlecznego najczęściej przez nas jadany. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji przeprowadzonej przez kultury bakterii. Najlepiej wybierać naturalne, bez cukru, kakao, czekolady, owoców i słodkich posypek czy sosów.

Drugim napojem jest kefir – mleko poddawane jest fermentacji mlekowo-alkoholowej, dodawane są grzybki kefirowe zawierające bakterie probiotyczne, w tym drożdże. Charakteryzuje go także orzeźwiający smak i świetne właściwości zdrowotne – np. łagodzi niestrawność i podnosi ogólną odporność organizmu.

Zsiadłe mleko, czyli ukwaszone, jest efektem fermentacji mlekowej. Trzeba je spożyć w ciągu 24 godzin. Maślanka zaś to fermentowany napój mleczny, a zarazem produkt uboczny powstający podczas produkcji masła.
(KKW / Fot. Pixabay/cc0)

Top