You are here
Home > Dieta > Jak odżywiać się zimą, aby wzmocnić odporność?

Jak odżywiać się zimą, aby wzmocnić odporność?

zimowe jedzenie

Zima to roku roku, kiedy warto zadbać o siebie – bagatelizujemy rady o ciepłym ubieraniu się, regularnych aktywnościach pozwalających się zahartować, a także prawidłowym odżywianiu.

Zdrowa dieta w sezonie zimowym to przede wszystkim dbanie o utrzymanie wagi oraz rozgrzewanie organizmu od wewnątrz. Prawidłowo skomponowane posiłki to także wzmocnienie odporności i zahartowanie się, co jest bardzo ważne, gdy w powietrzu szaleją rozmaite wirusy. W ten sposób zadbamy o naturalną florę bakteryjną jelit i zagwarantujemy sobie zastrzyk energii.

Jednak zima kojarzy nam się z przybraniem na wadze – jadamy więcej i treściwiej. Potrawy spożywane o tej porze roku są zaś dość tłuste, a ponadto wypadają wtedy święta. Zapewniamy jednak, że wcale nie musisz przytyć – po prostu przestrzegaj kilku zasad.

Częściej, ale mniej
Przede wszystkim warto regularnie spożywać posiłki – oczywiście dobrze jest wprowadzić taką zasadę na stałe, ale jest to szczególnie ważne w zimie. Jadaj 5 razy, ale mniejsze porcje. Nie podamy kaloryczności posiłku, gdyż zależy to od Twojego zapotrzebowania – a ono z kolei od płci, wieku, trybu życia itd. W każdym razie pomoże to zadbać o równowagę cieplną.

Gotuj zupy i inne ciepłe dania!
Jeśli lubisz kanapki i przekąski ze sklepu, nie sprawdzą się one w zimie. Jedz zupy, bo są ciepłe i świetnie rozgrzewają. Polecamy też treściwe, ale pełne zdrowia dania jednogarnkowe. Pamiętaj też o przyprawach, które wspomagają procesy trawienne i dodatkowo rozgrzewają – np. pieprz, papryka czy też kurkuma.

Dużo pij. Nie jest prawdą, że nawadnianie organizmu to ważna sprawa jedynie latem. Zimą także popijaj wodę, ale i rozgrzewające herbatki owocowe i napary z ziół. Aby zaś dostarczyć sobie witamin, przygotuj soki z warzyw i owoców. Polecane są też soki z kiszonek, np. buraków lub ogórków.
(KK)

Top