Lista przypraw, które świetnie rozgrzeją organizm zimą Dieta by pajak - 12 marca 20180 Jeśli szybko marzniesz, sięgnij po leki z kulinarnej apteki. Jest wiele produktów, które rozgrzeją Cię od środka i dodadzą potrzebnej energii. Podpowiadamy, co warto stosować w kuchni, aby nie dać się przeziębieniu. Imbir Ma charakterystyczny ostry smak i albo się go uwielbia, albo nie znosi. Warto jednak sięgnąć po niego w zimie, gdyż przyspiesza trawienie i krążenie, co świetnie rozgrzewa. Jest też znakomity w walce z infekcjami i wirusami – warto zetrzeć kawałek na tarce i dodawać go do potraw, np. zup czy dań jednogarnkowych. Można też kroić go na kawałki i dodawać do herbaty z cytryną oraz miodem. Mikstura idealna zimą! Cynamon Ma działanie odkażające, gdyż hamuje rozwój bakterii. Jest świetny jako dodatek do deserów, ale i posypka do kawy. Warto też rozgrzać się kubkiem mleka lub kakao ze szczyptą aromatycznego cynamonu! Jeśli cierpisz na infekcje gardła, koniecznie sięgnij po taki napój. Zwolennicy deserów na bazie ryżu lub z jabłkami chętnie dodadzą go do szarlotki, a miłośnicy mięs – do gulaszu. Cynamon ma tak szerokie zastosowanie, że każdy znajdzie na niego sposób! Chili Jest wyjątkowo pikantne, więc trzeba uważać z dodawaną ilością! Jest cenione za właściwości rozgrzewające, co zawdzięcza kapsaicynie. Podnosi odporność organizmu i oczyszcza drogi oddechowe. Dodaj ją do potraw mięsnych, ale też zupy z soczewicy lub deserów na bazie czekolady. Goździki Są popularne jako dodatek do grzanego wina, ale też kawy lub herbaty. Mielone można dodać też do pierników lub pieczonych mięs. Z powodzeniem walczą z wolnymi rodnikami i wzmacniają układ odpornościowy. (KK) Related posts:Witamina D - rola i suplementacjaJakie znasz gatunki jabłek?Jesteś na diecie? Sprawdź, co jeść wieczorem