Czekolada? Tylko gorzka! Dieta by pajak - 11 grudnia 201825 października 20220 Masz czasami ochotę na coś słodkiego, mimo że unikasz cukru? Możesz zjeść wtedy banana lub inny owoc, rodzynki, morele suszone, trochę miodu albo też dwie kostki gorzkiej czekolady. Czekolada ma też pozytywne działanie – wpływa na nasz nastrój, znacznie poprawiając samopoczucie i humor, łagodzi chandrę oraz dodaje energii. Warto od czasu do czasu skusić się na nią, ale w granicach rozsądku. Sprawia, że nasz organizm produkuje więcej endorfin (hormonu szczęścia) oraz serotoniny. W jesienne i chłodne wieczory często mamy spadek nastroju – jesteśmy apatyczni, brakuje nam energii i chętniej skusilibyśmy się na coś słodkiego. Nie musimy rezygnować ze wszystkiego – drobne przyjemności są dozwolone, np. kostka gorzkiej czekolady, garść suszonym owoców i orzechów, zbożowe ciastko lub też sałatka owocowa. Czekolada, pod warunkiem, że gorzka, jest zdrowa – nie należy jednak jadać jej zbyt wiele. Obfituje m.in. w silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed zmianami w DNA oraz procesem starzenia się, a w efekcie też przed nowotworami, potas, magnez i żelazo. Co więcej, reguluje proces przemiany materii i poprawia pracę układu krwionośnego. Trzeba jednak pamiętać, że nie każda czekolada ma takie właściwości – np. białej absolutnie nie polecamy. Zdrowotne działanie ma jedynie czekolada gorzka, o zawartości kakao ponad 60 proc. Inne rodzaje – mleczna, z ciasteczkami, karmelem itd. – ma sporo złych dodatków, barwników, cukru oraz tłuszczu. Zanim sięgniesz po niewinnie wyglądającą kostkę, uważnie przeczytaj skład! KKw,fot.AlexanderStein/Pixabay Related posts:Nawadnianie organizmu. Ile wody pić w czasie upału?Persymona znana też jako owoc kaki – zwalcza komórki rakowe?Zioła, które leczą i odchudzają?