Dlaczego warto spożywać kefir? Dieta by pajak - 28 maja 20181 czerwca 20180 Wróciła moda na kefir i maślankę – wraz z wiosną chętniej sięgamy po te napoje! Znakomite orzeźwienie to jednak tylko jedna z ich zalet. Lista korzyści jest naprawdę dłua! Poniżej zalety kefiru. Kefir to świetna alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Ten fermentowany napój mleczy ma wiele cennych składników i właściwości – jest jednym z najbardziej polecanych produktów mlecznych. Kefir zawiera też probiotyki korzystne dla jelit i trawienia. Ten sfermentowany napój produkuje się przez dodanie specjalnych granulek do mleka, zwykle krowiego. Są to kultury drożdży i bakterii kwasu mlekowego – po dobie mikroorganizmy rozmnażają się i startuje proces fermentacji cukrów, a efektem jest kefir. Ziarna można wykorzystać do produkcji następnego kefiru. Napój doceniany jest też za działanie antybakteryjne. W kefirze zawarte są bardzo silne probiotyki, m.in. Lactobacillus kefiri. Napój pomoże w walce z infekcjami i bakteriami, np. z salmonellą. W razie zatrucia pokarmowego posłuży jak lek. Regularne picie kefiru to z kolei farmakologiczna ochrona przed wirusami poprzez wzmocnienie ogólnej odporności organizmu, ale i układu pokarmowego. Bakterie kefiru łagodzą też kłopoty trawienne, nawet te wynikające z zespołu jelita drażliwego oraz wrzodów. Jeśli zjesz tłusty posiłek, kefir na pewno Ci pomoże w walce z biegunką, wymiotami i złym samopoczuciem. (KKW / Fot. Pixabay/cc0) Related posts:Lista przypraw, które świetnie rozgrzeją organizm zimąRóżne nazwy cukru – porównuj etykiety!Mleczne napoje fermentowane – bogactwo cennych składników