You are here
Home > Dieta > Jakie płatki na śniadanie?

Jakie płatki na śniadanie?

Jeśli lubisz płatki, możesz skomponować najróżniejsze wariacje śniadaniowe! Wybór jest niezwykle szeroki – jaglane, gryczane, owsiane, kukurydziane, orkiszowe itd. Łącząc je z rozmaitymi dodatkami, przygotujesz je za każdym razem inaczej. Ale co zawierają same w sobie?

Jedni lubią owsiankę, inni płatki jaglane albo orkiszowe. Jedni wybierają mleko krowie, inni sojowe albo roślinne. Jedni jadają je na ciepło, a inni wolą na zimno. Z kakao, miodem, bananem, owocami suszonymi lub świeżymi – każdy ma swoją ulubioną kompozycję.

Najpopularniejsze są płatki kukurydziane oraz owsiane, ale warto spróbować także innych! Oryginalnie smakują gryczane, świetnym zamiennikiem będą zaś także orkiszowe. W sklepach znajdziemy ponadto pszenne czy ryżowe. Wybierajmy te z pełnego ziarna i włączmy je do codziennego menu.
Główną zaletą płatków jest błonnik poprawiający perystaltykę jelit. Ponadto pomaga w walce z zaparciami, chroni przed nowotworem jelita grubego, poprawia metabolizm, obniża poziom cholesterolu we krwi. Sprawdźmy po kolei, co zawierają poszczególne płatki.

Owsiane są najbogatsze w błonnik rozpuszczalny, który pozbywa się z naszego organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto są bogate w aminokwasy, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej wybierać normalną wersję, tzw. płatki górskie, gdyż błyskawiczne są przetworzone i uboższe w składniki odżywcze.
Płatki żytnie zaś regulują przemianę materii, chronią przed nowotworami i mają sporo potasu, żelaza, magnezu, wapnia, ale także witamin E i z grupy B. Warto docenić także obecność fluoru. Płatki jęczmienne z kolei są bogate w przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu, poprawiają procesy trawienne, wspomagają odchudzanie, dobrze wpływają także na cerę, włosy i paznokcie.
Osobom niespożywającym glutenu polecamy płatki kukurydziane, bogate w błonnik, selen, magnez, żelazo oraz potas. Słyną jako lekkostrawne, więc odpowiednie dla mających problemy trawienne, żołądkowe, dla pacjentów czy też dzieci.

Bezglutenowe są także płatki jaglane zawierające witaminy E i z grupy B, bogate też w cynk i kwas krzemowy, a także płatki gryczane. One z kolei mają najwięcej lizyny, która wpływa dobroczynnie na pracę mózgu. Jeśli dużo pracujemy lub uczymy się np. do sesji, świetnie nam wspomogą. Zawierają także znaczne ilości żelaza, magnezu, wapnia, witamin C, E, z grupy B oraz siarki.
Można też przyrządzać samodzielnie musli, mieszając poszczególne rodzaje płatków, dodając orzechy, ziarna, suszone owoce itd. Świetnie smakują z miodem i jogurtem naturalnym lub mlekiem. Unikajmy zaś gotowych musli, które są zwykle bombą kaloryczną! Zawierają nie tylko cukier, ale i syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczny miód, czekoladę, owoce kandyzowane itd. Nazwy „fitness” czy też „fit” wcale nie oznaczają, że to produkt dobrej jakości i wartościowy. Koniecznie sprawdź skład na opakowaniu, zanim włożysz je do koszyka.
(kkw / Fot. Pixabay/stevepb)

Top