Witamina D – rola i suplementacja Dieta by pajak - 11 września 201925 października 20220 Witamina D to trzy związki rozpuszczalne w tłuszczach – witamina D1 (kalcyferol), witamina D2 (ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Pierwsza z nich występuje m.in. w tranie, druga w roślinach i grzybach, a trzecia – będąca podstawowym źródłem tej witaminy dla naszego organizmu – produkowana jest pod wpływem promieni słonecznych w skórze. Świadomość na temat roli i działania witaminy D w naszym organizmie jest coraz większa, a mimo to większość społeczeństwa ma jej niedobory. Warto zadbać o jej suplementację, gdyż nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować potrzebnej jej ilości samodzielnie. Witamina D – eliksir życia Witamina D ( dostępna tutaj) reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową i umożliwia właściwy rozwój mineralizacji kośćca, ale także wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje produkcję insuliny i gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, łagodzi stany zapalne, zwiększa siłę mięśni, zapobiega osteoporozie i występowaniu cukrzycy (typu 1 i 2), chroni układ nerwowy, wspomaga odchudzanie, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów (m.in. jelita grubego, piersi, prostaty itp.). Co więcej, równie ważna jest witamina D dla dzieci, gdyż umożliwia właściwy rozwój kości, podnosi odporność, ma korzystny wpływ na zęby itd. Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca, zapobiega krzywicy u dzieci i demineralizacji kości u osób dorosłych, kontroluje wchłanianie wapnia i reguluje jego metabolizm, wpływa na mineralizację kości i zębów, działa też pozytywnie na komórki mięśniowe itd. Gdzie szukać witaminy D? Występowanie witaminy D jest ograniczone. Występuje m.in. w wątrobie ryb, więc warto sięgać po tran, w mięsie tłustych ryb morskich – jak np. halibut czy śledź. Warto wprowadzić do menu także 30-procentową śmietanę oraz sery dojrzewające i mozzarellę, wątrobę wołową, jogurty naturalne, a także mięso kury czy wieprzowe. Odnotowuje się znaczny niedobór witaminy D w niemal wszystkich grupach wiekowych, zwłaszcza u osób w starszym wieku, dlatego też warto wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające tę witaminę albo zdecydować się na jej suplementację. Ewelina, f: pixel2013 / Pixabay Related posts:Jak odżywiać się zimą, aby wzmocnić odporność?Zioła, które leczą i odchudzają?Sposoby na zatrzymywanie się wody